Home / KIRK ANBAR / Tarım / TAKSAV BODRUM ZEYTİNYAĞ TADIM ETKİNLİĞİNDEN…

TAKSAV BODRUM ZEYTİNYAĞ TADIM ETKİNLİĞİNDEN…

TAKSAV Bodrum Temsilciliği etkinlikleri kapsamında 23 Nisan akşamı zeytinyağı tadımı gerçekleştirdik. Tadım öncesi konuya paralel Temsilciliğimiz resim öğretmeni Canan Güldal’ın önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği “Ölü Zeytin Ağaçları” sergisinin bir prototipini gerçekleştirdik. On adet resimden oluşan bu mini sergi beğeniyle izlendi. Kendi adıma resimleri görünce ölüsü bile bu kadar güzel olan ölmez ağacına sevgim bir kat daha arttı. Resimlerin fotoğrafına bakınca ne kadar haklı olduğumu göreceksiniz.  Canan Hocamızın sağlık.

 

 

Sergiyi gezdikten sonra zeytinyağı tadım etkinliğimize başladık. Etkinliği Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Aksakal ile birlikte gerçekleştirdik. Kendisi de  Bodrumlu ( Kızılağaç) olan Mustafa Aksakal Su ürünleri Mühendisi olup ayrıca tadım konusunda eğitim almış. Bize yedi çeşit zeytinyağı getirdi ve tadımlarını yaptık. Bu tadım sürecinde zeytin ve zeytinyağı hakkında söyleşide bulunduk ve bu konudaki bilgiye ne kadar aç olduğumuzu fark ettik. Doyduk mu? Elbette hayır. Ne zeytinyağına ne de söyleşiye doymak olası değildi.

Önce koku ve tat alma konusunda minik bir etütten sonra asıl tadıma geçtik. En zayıf zeytinyağından en güçlüsüne enfes bir turdu bu. İlk tadımda kusurlu bir zeytinyağının özelliklerini gördük. İkinci olarak Mut yöresinden Marmara orijinli siyah zeytinden üretilmiş bir ürünü tattık. Çağla aromaları içeren bu yağ yemeklerde ve çiğ olarak tüketilebilir bir yağdı.

Bu arada aslı kobalt mavi cam bardaklardan yapılan tadımı biz normal bardaklarla yaptık. Her tadım öncesi bardaklarımızı el ile ısıtmayı ihmal etmedik. Her birini önce koklayıp sonra tadarak fikir beyan ettik. Doğrusu katılımcıların koku ve tat yetenekleri beni şaşırtmadı değil.

Üçüncü tip yağ aladönemde toplanmış zeytinden üretilmiş Çanakkale Asos bölgesindendi.

Daha sonra Tirilye bölgesinden başka bir zeytinyağına geçtik.

Vee geldik Bölgemize , Bodrum’a ait Dilmit zeytinden üretilmiş zeytinyağına… Polifenol değeri 715 olan, kekik, çimen aromaları ve boğazda bıraktığı acılığıyla bu zeytinyağ doğrusu ilaç gibi geldi.

Altıncı sırada Memecik zeytinden üretilmiş bir zeytinyağ vardı. 840 polifenol değerli bu zeytinyağda muhteşemdi .

Son olarak Selimiye/ Şenlikköy yöresinden 1080 polifenol değerli zeytinyağınının son damlasını bile ziyan etmedik. Ben çocukluğumun bardaktaki bozyı sıyırdığım gibi bu zeytinyağını da parmaklarımla sıyırıverdim. Hem boğazım, hem midem hem de parmaklarım bayram etti.

Yazıyı uzatmamak babından adımın ayrıntılarına burada girmedim. Ancak Zeytinin toplanmasından             ( zaman, şekil, teknik vb..), sıkımına ( soğuk sıkım teknikleri vb.), zeytinyağının saklanmasına ve korunmasından ve sağlığa yararlarına kadar bol bol bilgi edindik, sorularımıza yanıt aldık.

Bunlarında ayrıntısına girmeyeceğim. Merak edenler bir sonraki tadıma kayıt yaptırıp bu ayrıntılar ve kafalarındaki soruların yanıtlarına erişebilirler.

Bu tadım etkinliği için Mustafa Aksakal’a çok teşekkür ederiz.

TAKSAV Bodrum Temsilciliği Mayıs ayı etkinlikleri ve atölye çalışmaları için TAKSAV Bodrum WhatsApp İletişi gurubuna üye olarak erişebilirsiniz.

Esenlik dileklerimle…

Kemal Ulusaler