Home / KONUK YAZAR / Koronavirüs salgınında kalp hastaları ne yapmalı?

Koronavirüs salgınında kalp hastaları ne yapmalı?

Dr.Bayram YILDIZ

Halk Sağlığı Uzmanı,

 

Pandemi sürecinde kalp hastası olup kontrollerini yaptırmayan hastalar için öneriler nedir?

Kalp hastaları için en önemli olan şey ilaçlarını düzenli kullanmaları, diyetlerine dikkat etmeleri ve hareketsiz kalmaktan kaçınmalıdır. Bu süreçte evde kalmak gerek hareketsizlik gerekse de diyete uyum açısından sıkıntılı bir döneme yol açtı. İlaçların temin edilmesi açısından pek sorun yaşanmadı. Ancak diyet ve hareketsizlik için yapılacak şey, her şeyden önce tuz, yağ ve şekerden kaçınmak olmalıdır. Genel olarak kalp krizlerine bağlı hastalıkların yaygın olduğu göz önüne alınacak olursa kolesterol yönünden zengin olan kırmızı et, sakatat ve sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden kaçınmak gerekir.  Taze sebze, meyve ve bakliyat tercih edilmelidir. Hareketsiz kalmamak için ise yürüyüş ve egzersiz yapmak gerekir.

Pandemi sürecinde korku ve panik kalp hastalığını artırır mı?

Bilindiği gibi korku ve panik kalp hastalıklarını özellikle kalp damarlarında daralma risk olanlarda, kalp krizlerinin artmasına yol açar. Bununla birlikte covid-19 hastalarında kalp yetmezliği ve kalp krizlerinin arttığı yönünde araştırmalar var. Ancak hastalığa yakalanmayan insanlarda sadece korku, panik, sağlıksız beslenme veya hareketsiz yaşam nedeniyle kalp hastalığına yakalanma riskinde artış olabilir.

Kalp rahatsızlığı olan bir kişi COVID-19 salgınında kalp rahatsızlığı olmayan birinden daha fazla risk altında mıdır?

Hayır .

Enfeksiyona herkes yakalanabilir. Bununla birlikte, altta yatan kalp rahatsızlıkları olan kişilerin enfeksiyon belirtileri göstermesi veya diğerlerinden daha şiddetli bir enfeksiyonu olma olasılığı daha yüksektir.

Şimdiye kadar, COVID-19 virüsünü alan çoğu insanın boğaz ağrısı, öksürük, ağrı ve ağrı ve ateş dahil olmak üzere hafif bir viral şikayetleri  vardır, ancak bunları %5’inde göğüs enfeksiyonu (pnömoni) (zatürre)  gelişir. Kalp rahatsızlığı olan kişilerin COVID-19 ile göğüs enfeksiyonu geçirme ihtimalinin daha yüksek olup olmadığı henüz bilinmiyor, ancak grip gibi diğer virüslerle göğüs enfeksiyonu geçirmeleri mümkündür.

Koronavirüs’ün kalp krizi veya aritmiler gibi kalp problemlerine neden olur mu?

Virüsün iltihap yapıcı etkisi aynı zamanda kalp damarlarındaki yağ plaklarını çözerek kalp krizlerine yol açabilir. Göğüs, sırt  yada kollarda aniden gelişen , terleme ve sıkıntı yaratan bir ağrı olursa hemen 112’yi aramakta yarar vardır. Çünkü bir kalp krizinin habercisi olabilir. Virüsün iltihap yapıcı etkisi aritmi yani kalpte düzensiz atışlara yol açabilir. Böbrek ve kalp fonksiyonlarını kötüleştirebilir.

 

Ancak, bu sorunları önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Kişisel uzaklaşma veya daha da iyisi, kendi kendine izolasyon, sık sık el yıkama. Enfekte olmayı önlemek için sağlık otoritelerinin tavsiyelerine kesinlikle uyulmalıdır.

Diyabet ve / veya hipertansiyonu olan  kalp hastaları daha mı yüksek risk altındadır?

 

Hastalığın ortaya çıktığı Çin’den elde edilen veriler, hayatta kalanlar ve ciddi hastalık geliştirenler üzerinde önemli bir oranının diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara sahip olduğunu göstermektedir. Bunun kesin nedeni belirsizliğini koruyor. Hem hipertansiyon hem de diyabet, özellikle COVID-19 enfeksiyonundan ölüm oranının en yüksek olduğu yaş grubu ise 70 yaş üstüdür.

Bu nedenle 65 yaş üstü ve şeker ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların kendilerini çok daha ciddi bir biçimde korumaları gerekir.

Kalp hastalığı olanların COVID-19’dan ölme olasılığı olmayanlara göre daha mı fazla?

 

Kalp hastalığı ve ileri yaşın Covid-19 için bir risk olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, çoğu hastanın, hatta kalp hastalığı olanların bile hafif enfeksiyonlara sahip olduğunu ve tamamen iyileştiği görülmüştür. Bu nedenle kalp hastalığının varlığı yeterli korunma önlemi alınırsa önemli bir risk faktörü değildir.

Covid -19 ile enfekte olduğunu düşünen bir kalp hastası  hastaneye gitme konusunda ne yapmalı?

 

COVID-19 enfeksiyonu olduğunu düşünüyorsa , ateş düşürmek için parasetamol grubu ateş düşürücüler  kullanabilir. Doktoruna danışmadan antibiyotik kullanmak doğru değildir. Başka bir grup ateş düşürücü kullanmakta önerilmemektedir.  Eğer ateş düşmüyor, öksürük ve özellikle nefes darlığı varsa hemen acil yardım istenmelidir. 112’yi aramak en doğrusudur.

Covid-19 salgınında kalp ilaçları kullananlar ilaç  dozlarını değiştirmeli midir?

 

Hayır. Kullandığınız ilaç dozlarını hekiminiz önermedikçe değiştirmeyin. Bazı medya yayınlarında bir grup tansiyon ilacının covid-19 hastalığını artırdığı biçiminde çıkan yayınlar gerçeği yansıtmıyor. Ayrıca bilimsel bir temeli de yok. Aksi halde riskinizi artırmış olursunuz.

Lütfen  hastalar tüm ilaçları aynen reçete edildiği gibi alsınlar. Şüpheleri varsa, lütfen doktorlarına  başvursunlar, ancak onlarla konuşmadan önce herhangi bir değişiklik yapmasınlar

Kalp hastaları kalabalık alanlardan kaçınmak şartıyla evin dışında güvende midir, örneğin parka gidebilir veya dışarıda yürüyebilirler mi?

 

Evet. Sadece enfeksiyonu olan insanlardan virüs alınır ve bu nedenle dışarı çıkarken enfeksiyonu olan birisiyle temas etmezseniz herhangi bir sorun yoktur. Önemli olan hasta olabilecek herhangi biriyle temastan kaçınmaktır.  Evden ayrılmak gerekiyorsa (örneğin, yiyecek alışverişi için),  kendisi diğerleri arasında iki metre mesafe bırakmalıdır.

Kalp hastaları toplu taşımayı kullanabilirler mi?

 

Birçok yerde, mümkünse toplu taşıma araçlarından kaçınılması veya diğer yolculardan en az iki metre uzakta olması önerilir. Özel araçlarla gitmek en doğrusudur.

 

Sağlıklı günler dilerim.

 

 

 

Check Also

Hayat Hikayesi.

Konuk Şair Yavuz YAĞCI Kros koşuyoruz Sen öndesin epey Açmışsın arayı Koşuyorum pürtelaş Terli sırtındaki …