İyi haber şu ki ölümsüz olabilirsiniz. Kötü haberse, bunu yapmak için yüzen bir jöle bloğu olmak zorunda olduğun. Bilim adamları sonsuza dek yaşayabilecek bir deniz anası keşfettiler.
4,5 mm genişliğindeki Turritopsis dohrnii türünün yetişkin formu çoğaldığında, ölmediklerini, ancak kendilerini genç polip durumuna geri dönüştürdüklerini ortaya koydu. Dokunaçları geri çekilir, vücutları büzülür ve okyanus tabanına batar ve tekrar döngüye başlar. Laboratuvar örnekleri arasında, düzenli olarak gözlenen tüm yetişkin Turritopsis bu değişikliğe uğramaktadır. Ve sadece bir kez değil: tekrar tekrar yapabilirler.
Bu nedenle, ölebilecekleri bilinen tek yol, başka bir balık tarafından tüketilip tüketilmedikleri veya bir hastalığın jöleye çarpmasıdır. Ancak, turritopsis dohrnii’yi çevreleyen birçok gizem var. Yetişkin aşamasından poliplere dönüş süreci birkaç kez gözlenirken, henüz laboratuvar ortamında henüz doğada gözlemlenmedi.
Nasıl ölümsüz kalırlar?
Turritopsisin ölümsüz kalmasına izin veren sürece transdifferensiasyon denir ve bir türden diğerine dönüşen bir hücre bulunur.
Böylece, denizanası olgunluğa ulaştığında, hücreleri dönebilir ve tekrar bir polip haline gelir.
Bu denizanaları, diğer bütün canlıların yaşayabileceği gibi yaşlılıktan ölmüyorlar.
Bu marifetlerini hücrelerinin yapısına borçlu olan Turritopsis dohrnii, hayatına sınıfının diğer türleri gibi suda “Planula” isimli, yüzen bir larva olarak başlıyor. Larva tam olarak geliştikten sonra deniz tabakasına bağlanıyor ve burada birçok “Polyp” oluşturuyor. Polyp’ler, dallı yapıdaki bir form ve bu tür denizanalarının bir gelişme evresi yani canlının yaşamı bu noktada tam olarak başlamış sayılıyor.
Yeterince gelişen Polyp’lerin dallarında bulunan tomurcuklar açılıyor ve içlerinden yüzlerce denizanası çıkıyor. Bu noktada Turritopsis dohrnii’nin hareketli yaşamı başlıyor. Turritopsis dohrnii doğumundan sonra her canlı gibi büyüyor. Yetişkinlik evresine kadar avlanıyor ve ürüyor. Eğer şanslıysa, yani avcıları tarafından öldürülmezse, bizim “yaşlılık” olarak tanımladığımız evreye kadar geliyor.
İşler bu noktaya kadar normal fakat bu evreden sonra biraz garipleşiyor. Üremiş olan Turritopsis dohrnii, tam anlamıyla ölümü aldatıyor. Aşırı yaşlanınca vücudundaki bütün hücrelerin yapısını değiştiren Turritopsis dohrnii, hücrelerin son kalan enerjilerini kendilerini geliştirmeye değil, gençleştirmeye harcamalarını sağlıyor.
Bu işlemle gittikçe gençleşen denizanası, yaşamına başladığı evreye yani deniz tabakasında bir bitki gibi sabit bir şekilde tutunan Polyp evresine dönüyor. Bu evrede çiftleşmiş olan denizanası, hem eşinden almış olduğu döl örneği ile yeni denizanaları üremesini sağlıyor, hem de bu formundan tekrar genç bir denizanası olarak çıkıyor. Ayrıca Polyp evresine dönme işlemini sadece yaşlılıkta değil ayrıca aşırı stres, çevresel etkenler, başka canlıların saldırısı ve hastalık gibi durumlarda da gerçekleştirebiliyor. Araştırmalara göre bu işlemi sonsuza kadar tekrarlayabilen Turritopsis dohrnii, biyolojik olarak ölümsüz sayılıyor. 1996 senesindeki keşfinden beri bilim adamları, canlının DNA’larında saklı olan bu paha biçilemez özelliği insanlara uyarlamaya çalışıyorlar fakat anlayabileceğiniz gibi pek kolay bir işlem değil.
Ölümsüzlerse tüm dünyayı doldurmazlar mı?
Onlar sadece biyolojik olarak ölümsüzdürler, yine de avcılar tarafından yenebilirler (ve kesinlikle yenilirler). Ancak yine de, daha önce görülmedikleri yeni bölgelerde, kargo gemileri tarafından dünya çapında kolaylıkla taşınırlar.
Yaşam alanları nedir?
Ölümsüz denizanası daha soğuk bölgelerde de görülse de, daha ılık suları tercih eder. Karayip Denizi’nden (nutricula) ve Akdeniz’den (dohrnii) kaynaklanırlar.
Neyle beslenirler?
Diyetleri plankton, balık yumurtası ve küçük yumuşakçalardan oluşur.
Nasıl görünüyorlar?
Okyanusta ölümsüz bir deniz anasını görmek istiyorsanız, bunun zar zor görünür olduğunu unutmayın. Turritopsis dohrnii, çan şeklindedir ve maksimum 4.5mm (0.18 inç) yüksekliğinde ve genişliğindedir. Onlar küçük yaratıklardır. Genç turritopezlerde yalnızca 8 tentacles bulunur ve 1 mm yüksekliğinde iken yetişkinlerde 90 tentacles bulunabilir.
Büyük midesi parlak kırmızı renklidir. Polip formunda dohrnii, medusa tomurcukları oluşturabilen tabure ve dallardan oluşur.
Ölümsüz jöle balık yaşam döngüsü
Deniz anasının yaşam döngüsünün iki farklı aşaması vardır: polipoid aşama ve medusa safhası…
Turritopsis dohrnii’den farklı değildir , ancak herhangi bir zamanda polip aşamasına geri dönebilir.
Bunun tersine çevrilmesi için, ölümsüz denizanası, dolaşım kanalı sisteminden dokuyu ve aynı zamanda çan yüzeyini kullanacak ve kullanılan işleme transdifferentiation denir.
Fakat bu dönüşümden geçmek için, denizanası bir şekilde duyusal hücreler gibi bazı eksik hücre tipleri geliştirir. Bununla ilgili yeterli veri yoktur.
Gençleştirilen denizanası, su sıcaklığı 20 derece Celius ise 30 günden kısa sürede veya su sıcaklığı 22 derece ise 18-22 gün içerisinde cinsel olgunluğuna ulaşır. Olgunluğa ulaştıktan sonra otomatik olarak eski durumuna geri dönmez.
Kaynak:immortal-jellyfish.com
Bu harika bilgi için teşekkürler! “Ölümsüz denizanası”
Ölümsüzlük ve Bilim forumu: https://bilimyurt.com
lütfen kabul et teşekkürler
ben de teşekkür ederim, esenlikle…