Home / GÜNCEL / 2019 EMEK HAREKETLERİ İLE BAŞLADI…

2019 EMEK HAREKETLERİ İLE BAŞLADI…

2019 Yılına dünya işçi hareketleri ile başladık. Kapitalist sömürüye karşı dünya emekçileri ayakta:  Hindistan’dan ABD’ye, Bengladeş’den Tunus’a, Almanya’dan Meksika’ya, Barselona’dan Beyrut’a…

 

Hindistan’da dünyanın en büyük grevlerinden bir hemen geçen hafta gerçekleşti; 170 milyona yakın işçi greve gitti.

Tunus’ta 670 bin kamu işçisi grevdeydi.

Bengladeş’te 50 bin giyim işçisi – ki çoğu kadınlarda oluşmakta- greve gitti, çatışmalarda bir kişi öldü.

ABD’de öğretmenler grevde. Almanya’da hava ulaşım çalışanları iş durdurdu ve hava ulaşımı felç oldu.

Barcelona’da taksi şoförleri yolları kapadı. Beyrut’da sendikalar ülkede ekonomik gidişi protesto için bir günlük grev yaptı.

Glasgow’da binlerce kadın meclisi çalışanı 12 yıldır sürdürdükleri eşit ücret savaşını kazandı.

Fas’ta sendikalar “öfke ayı” direnişi başlattı.  Sudan fiyat artışları protestoları ile çalkalanırken protestolara destek veren doktorlar birer birer öldürülüyor. Nijerya genel greve gidiyor…

Meksika’da 45 fabrikada yaklaşık 70 bin işçi grevde.

Liste uzayıp giderken anımsatalım; bütün bunlar bu ay içinde gerçekleşti.

 

HİNDİSTAN:

Hindistan’da 10 sendika merkezinin ortak çağrısıyla kamu ve özel sektörde çalışan 170 ile 200 milyon arasında  işçi ve emekçi 8-9 Ocak 2019 günlerinde genel greve giderek Modi Hükümeti politikalarını ve hayat pahalılığını protesto etti.. Grev bir çok eyalette etkili oldu, birçok kentte de milyonlarca kişi sokak eylemleri yaptı. Greve bankacılık, sigorta, kömür madenleri, demir-çelik ve petrol sanayi, telekomünikasyon, posta servisi, inşaat, ulaşım, eğitim, enerji gibi çok sektörde çalışan işçi ve emekçilerin yanı sıra eyalet kurumlarına bağlı çalışan kamu çalışanları da katıldı.

Grev nedeniyle okullarda iki gün boyunca eğitime ara verildi. Üniversite sınavları da ertelendi. Bazı öğrenci örgütleri de işçilerle dayanışma üzere iki günlük ders boykotu ilan etti. Tamil Nadu eyaletinde inşaat sektörü gibi örgütsüz işçilerin çoğunlukta olduğu sektörlerde ise greve katılım daha yüksek oldu.

 

Hindistan, Modi yönetimi altındaki eşitsizliği ile dikkat çekiyor. Nüfusun sadece % 1’i, son beş yılda neredeyse 20 puanlık bir artışla tüm hane halkı varlıklarının % 68’ine sahip. Öte yandan, hükümetin sosyo-ekonomik anketine göre, Hindistan halkının yüzde 90’ından fazlasının yılda 10.000 rupi veya 140 dolar gibi bir geliri var. Özellikle kırsal kesimde sömürü çok büyük. Son yıllarda intihar eden çiftçi sayısı 10 bini aşıyor. İşsizlik se oldukça yüksek seviyede seyrediyor.

Grev ve tepkilerin odağında ücretlere isyan olduğu kadar Modi hükümetinin 1990’ların başından bu yana devam eden neoliberal politikaları çalışanların hak gaspları üzerinden zorlaması, sendikaları tümüyle etkisizleştirecek yasal çerçeveyi gündeme taşıması.

Sendikaların Bazı  Talepleri Şunlar:

Fiyat artışlarına karşı acil önlem alınması ve temel tüketim mallarında spekülatif ticaretin yasaklanması. Ülkede birçok temel tüketim maddesine erişim zamlar nedeniyle giderek zorlaşıyor.

Yaygın işsizliğe karşı istihdam için kesin önlemler alınması.

Temel iş yasalarının işyerlerinde uygulanması ve yasaları ihlal edenlerin cezalandırılması.

Tüm çalışanlar için evrensel sosyal güvenlik.

Asgari ücretin aylık 18 bin rupiye ( 252 dolar) yükseltilmesi.

Tüm çalışanlar için emeklilik hakkının güvence altına alınması ve en düşük emekli maaşının 3 bin rupiden ( 42 dolar) aşağı olmaması.

Kamu işletmelerinde özelleştirmelerin durdurulması ve yatırım yapılması.

Taşeron sisteminin durdurulması ve taşeron işçilerle kadrolu işçiler için maaş ve haklarda eşitlik sağlanması.

Demir yolları ve savunma sanayinde yabancı şirketlere satılmasının yasaklanması.

 

Tarihteki en büyük grevlerden biri olan, Hindistan’daki bu  genel grev, dünya işçi sınıfının giderek artan mücadelesinin bir işareti olsa gerek…

TUNUS:

Tunus’ta 650 binden fazla kamu çalışanı, maaşlarına zam yapılması talebiyle 17 Ocak 2019 günü  greve gitti. Ülke genelinde uygulanan bir günlük grev nedeniyle tüm devlet daireleri kapatıldı, okulların tamamı tatil edildi.

Hayatın durma noktasına geldiği Tunus’ta havalimanı çalışanlarının da greve katılmasıyla dış hat uçuşlarında aksamalar yaşandı. Grev nedeniyle birçok ticari hava yolu şirketi seferlerini iptal etti.

Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), sosyal medya hesabı Facebook’tan yaptığı açıklamada, grevin balıkçı limanları, ulaştırma ve hava yolları sektöründe gece yarısından itibaren başladığını ve yüzde yüz başarılı olduğunu duyurdu.

Hükümetin 150 bin memura zam kararının ardından, Tunus ile 2,8 milyar dolar değerinde kredi anlaşması bulunan IMF, Tunus’un bütçe dengesini koruması için “kamu maaşlarını kontrol etmesi gerektiği” uyarısı yapmıştı.

IMF raporlarında, Tunus’ta kamu maaşlarının gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 18’ini götürdüğü ve bu oranın dünya genelindeki en yüksekler arasında yer aldığı ifade ediliyor.

Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) kamu sektöründe 20-21 Şubat’ta genel greve gidileceğini duyurdu.

 

BENGLADEŞ:

Bangladeş’te binlerce tekstil işçisi asgari ücrete yapılan zam oranının tekstil patronları tarafından ödenmemesine ve zamlardaki eşitsizliğe karşı 08 Ocak 2019 tarihinde greve çıktı.

 

Günler boyunca süren eylemlerle taleplerinin karşılanmasını isteyen tekstil işçileri 8 Ocak’ta başkent Dakka’da havaalanına giden yolu trafiğe kapattı. Kent merkezindeki ulaşımı büyük oranda kilitleyen 5 bini aşkın tekstil işçisi polisin saldırısıyla karşılaştı. Polisin plastik mermi ve gaz bombalarıyla gerçekleştirdiği saldırıda 50 işçi yaralanırken, işçilerin karşılık vermesiyle de 12 polisin yaralandığı belirtildi. Bir kişinin öldüğü bir haftadan uzun süren protestoların ardından onlarca fabrika kapandı.

İşçilerin eylemleri sonucu harekete geçen hükümetin Ticaret Bakanı Tipu Munshi, sorunun çözümü için bir üst komite kurulduğunu açıkladı. Ücret eşitsizliğinin düzeltileceğini ve asgari ücretin altında ücret verilmesinin engelleneceğini söyledi.

Bangladeş’in ihracat gelirinin yaklaşık % 80’i yurtdışındaki giyim satışlarından geliyor; ana satıcılar arasında küresel perakende satıcıları H&M, Primark, Walmart, Tesco ve Aldi var.

 

ALMANYA

Almanya’nın birçok havalimanında düzenlenen uyarı grevi eylemleri nedeniyle hava trafiğinde önemli aksaklılar yaşandı. Sadece Frankfurt Havalimanı’nda 610 uçuş iptal edildi.

Yolcu ve kargo kontrolünden sorumlu personel, Almanya’nın en büyük havalimanlarında 18 saatlik bir uyarı grevi gerçekleştirdi. Yüzlerce uçuş iptal edildi. Almanya’nın en büyük ikinci havalimanı olan Münih, bir sözcü, 100 civarında, çoğunlukla iç hat uçuşlarının iptal edildiğini söyledi.

Koordineli endüstriyel eylem, sendikalar ve işverenler arasındaki anlaşmazlıkta büyük bir artışa işaret ediyordu. Geçtiğimiz Pazartesi günü Berlin havaalanlarında ve Perşembe günü Stuttgart, Köln-Bonn ve Düsseldorf’ta yürüyüşler yapıldı. Sendikalar ve işverenler arasındaki anlaşmazlık konusundaki görüşmeler 23 Ocak’ta tekrar başlayacak

ABD:

ABD’nin California eyaletine bağlı Los Angeles kentinde, 32 binden fazla öğretmen ve okul çalışanı greve gitti, 600 bin kadar öğrencinin eğitimi aksadı.

 

 

Kamu Charter Okulları Ulusal İttifakına göre, Los Angeles’taki devlet okullarının dörtte birinden fazlası kentin charter okullarına gidiyor. Okul seçimi savunucuları, Los Angeles öğretmenlerinin sözleşmesinin kapsamı dışında olan sözleşmelerin grev için merkezi hale geldiğini ve konuyu artan emekli aylığı ve sağlık hizmeti maliyetleri gibi konulardan uzaklaştırmak olarak nitelendiriyorlardı.

MEKSİKA:

GM, Ford ve Fiat-Chrysler’i tedarik eden şirketlerde on binlerce otomobil parçası ve montaj işçisini içeren 45 fabrikadan en az 70.000 işçi, ABD-Meksika sınırındaki Matamoros kasabasında 15 Ocak’ta greve gitti.

Grev, hem “maquiladora” imalat şirketlerine hem de şirket yanlısı sendikalara karşı bir isyandır. 1 milyondan fazla işçi, sınırın Meksika tarafını düzenleyen ve Meksika ihracatının yüzde 65’ini oluşturan 3.000 “maquiladora” fabrikasında düşük ücretlere ve sweat shop koşullarına dayanmaktadır.

İşçiler sendikanın Çarşamba gününe kadar işte kalma emirlerine meydan okurken, işçi grupları kepenkli bitkilere girişleri engellemek ve hem gündüz hem de gece nöbet tutmak için şehir dışına çıktı. İşçiler ayrıca, grevciler için ortak kafeteryalar ve diğer kolaylıklar oluşturdular.

Grevdeki şirketler arasında Inteva, STC, Polytech, Kemet, Tyco, Parker, AFX ve Autoliv bulunuyor. Yerli basına göre, grev dalgasının Tijuana, Mexicali ve Ciudad Juarez dahil diğer sınır kasabalarına yayılabileceği söyleniyor.

FAS:

Fas’ta işçi sendikaları üzerinden hükümete yönelttikleri talepleri karşılanmayan kamu ve özel sektör çalışanları 2019’da da eylemlerini sürdürüyor.

Ülkedeki 3 büyük sendikanın, kamu ve özel sektör çalışanlarının maaşlarının artırılması için hükümet ile işçi sendikaları arasında yapılan diyalog görüşmelerinden çekilmesi nedeniyle ülkedeki gerginliğe henüz çözüm bulunamadı. Doktorlar, öğretmenler ve eczacılar, hayat şartlarının iyileştirilmesi ve maaşlarına zam talebiyle yeni yılda da protesto gösterilerine devam etti.

Son olarak başkent Rabat’ta yeni yılın ikinci gününde yine öğretmenlerin maaşlarına zam talebiyle düzenlediği gösteride güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 18 kişi yaralandı.

Sosyal medya hesaplarından yapılan çağrılarla geçen yıl 20 Nisan’da söz konusu şirketlere yönelik başlatılan boykot ise ülke genelinde büyük destek gördü. Fas’ta benzeri görülmemiş bu boykot hareketinde protesto edilenler arasında Tarım, Balıkçılık, Kırsal Kalkınma, Su ve Orman Bakanı Aziz Ahnuş’a ait akaryakıt şirketi “Afriquia”, Fas İşverenler Federasyonu eski Başkanı Meryem Bin Salih’in sahip olduğu ve ülkenin önde gelen su markalarından olan “Sidi Ali” ve Fransız menşeli “Santral Danone” şirketleri vardı.Ülkede 4 ayı aşan boykot kampanyası Fransız menşeli “Santral Danone” firmasının eylül ayında süt ürünlerinin fiyatlarını düşürme kararı almasına yol açtı.

 

LÜBNAN:

İşçi sendikaları ve bir grup  özel ve kamu kurumu, ülkedeki ekonomik durumları protesto etmek için 4 Ocak günü greve gitti. Grevin örgütlenmesi konusunda hiçbir sorumluluk üstlenmemiş olmasına rağmen, Lübnan İşçileri Genel Konfederasyonu Sabaa Partisinin desteğiyle greve öncülük etti.

Çeşitli sektörlerden işçiler bir günlük grev yaptı veya bir dayanışma gösterisinde birkaç saat çalışmayı durdurdu. Eylemde yer alan kişiler arasında Electricite du Liban, devlet hastaneleri, Orta Doğu Havayolları, Hava Taşımacılığı Birliği, Mühendislerin Emri ve Ulusal Sosyal Güvenlik Fonu çalışanları yer aldı.

Rafik Hariri Üniversite Hastanesi çalışanlarının sözcüsü Bassam Akoum, çalışanların kötüleşen yaşam koşullarına karşı durmak için bir saat durduklarını ve aynı zamanda hastalar için hizmet sunmayı taahhüt ettiğini söyledi. Sidon Devlet Hastanesi’ndeki işçiler de greve katıldı.

Hava Taşımacılığı Birliği, sabah  bir saat boyunca iş durdurdu. Birlik şefi Ali Mehsen, hareketin konfederasyonun hükümet oluşumundaki çıkmazın sona ermesine ve işçi sınıfı için daha iyi yaşam koşullarına son verilmesi çağrısına destek olduğunu söyledi.

 

Ada’da Grevler (İngiltere, İrlanda ve İskoçya):

Teesside, County Durham ve Kuzey Yorkshire’nin bazı bölgelerinde sürücüler bu ayın başlarında bir hafta süren grev düzenledi ve 27 Ocak’tan itibaren 10 günlük iş durdurma kararı aldı. . Unite birliği, Arriva’nın ulusal operasyonu arasında en düşük ücret ödenen ülkeler arasında olduklarını söyledi ve  sürücüler için  saatte 1 sterlin daha fazla artış istedi.

Öte yandan İskoçya genelindeki kolejler, öğretim görevlilerinin maaş artışı talebiyle  24 saatlik grevleri ciddi aksamalara neden oldu..

ÇBS İleri Eğitim Öğretim Üyeleri Birliği, “adil” bir yaşam maliyeti artışı talep ediyor. Sendikanın planlanan üç grev günü daha var. Dört yılda üçüncü kez, ülkedeki kolejlerin sınai eylemden etkilendiği görülmekte.

EIS FELA, tüm öğretim görevlileri için geçim masraflarının yükseldiğine ve maaşların standartlaştırılmasına yardımcı olacak artışların farklı konular olarak ele alınması gerektiğine inanmaktadır.

Yine 13 Ocak 2019’da Doğu Yorkshire’daki Holme-on-Spalding-Moor’daki Meadow Foods’daki işçiler greve gittiler. Sütlü çikolata üreten firmada çalışanlar “düşük maliyetli bir ödeme teklifi” üzerine greve gitti.

Birliğin bölge subayı Dave Monaghan şunları söyledi: “Üyelerimiz ezici bir şekilde% 2’lik bir ödeme teklifini reddetti.”

Sendikanın enflasyona ayak uydurmak için% 3,5’lik bir artış çağrısında bulunduğunu söyledi.

Bir başka grev eylemi İrlanda’da gerçekleşmek üzere. PNA (Psikiyatri Hemşireleri Derneği) 19 Aralık da tüm ambulans hizmetlerinin personelinin grevini açıklamıştı ancak Ocak ayına ertelendi. PNA, HSE’nin planlı endüstriyel eylem için beklenmedik durum planlarını müzakere etmeyi reddetmesini de suçladı. Öte yandan, PNA, hükümet çalışanlarının hemşirelikteki personel eksikliklerini gidermek için aldığı ezici önerilerin reddedilmesinin ardından 6,000 psikiyatri hemşirelerine kadar grev eylemi için oylama sonucunu açıklayacaktır.

Ambulans hizmetindeki 1,800 personeli geleneksel olarak SIPTU ve Fórsa tarafından temsil edildi. Daha sonra, 2010’te NASRA grubu oluşturuldu ve daha sonra PNA’ya bağlandı. Ancak, HSE, PNA’nın söz konusu dereceler için müzakere haklarına sahip olmadığı konusunda ısrar etmiştir.

Glasgow’daki binlerce kadın meclis çalışanı, 12 yıllık eşit ücret savaşının çözülmesinin ardından sendikaların toplam 500 milyon sterlinden fazlaya ulaşabileceği ödemelerini almaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz Ekim ayında, evde bakım, okul ve anaokullarında çalışan 8000’den fazla kadın, şehir genelinde temizlik ve yemek hizmetleri , İngiltere’deki en büyük eşit ücret grevi olduğuna inanılan şeye katıldı

Öte yandan uluslararası tekellere yönelik kampanyalarda sürüyor; Uluslararası bir IUF heyeti, Aralık ayında İngiltere ve İrlanda’daki etkinlikleriyle Haiti, Filipinler, Endonezya, İrlanda ve ABD’de Coca-Cola’nın devam etmekte olan insan hakları saldırılarına dikkat çekti.

İngiltere’de heyet, Coca-Cola’nın İngiltere’deki en büyük özel sektör birliği ve IUF üyesi UNITE’teki toplantılarında Ulusal İcra Komitesi toplantısı sırasında haklarını ihlal ettiğini belirtti.

Heyet ayrıca ulusal sendika Merkezi Ticaret Birliği Kongresi (TUC) ve kıdemli Coca-Cola sendika temsilcileriyle bir araya geldi. Heyet, Coca-Cola’nın Endonezya’daki katil Suharto rejiminin eski bir organizasyonuna desteğini sürdürdüğünü açıkladıkları Birleşik Krallık İşçi Partisi merkezinde yapıldı. Kampanyayı 2019’da izlemeyi ve desteklemeyi kabul eden İngiltere öğrenci grupları ile de toplantılar yapıldı.

Heyetin tüm İngiltere örgütleri, Coca-Cola’nın uzun süredir devam eden hakların kötüye kullanılmasının giderilmesi konusundaki isteksizliğinin, kampanyanın büyük olasılıkla 2019’a ve hatta ötesine uzanması gerektiği anlamına geldiğini kabul ederek kampanyaya sürekli destek vermeyi taahhüt etti.

ZİMBABVE:

Zimbabve’de işçiler, maaşlarının iyileştirilmesi için greve gitti.

Zimbabve Sendikalar Kongresi (ZCTU) Başkanı Peter Mutasa, tüm işçilerin, 14 Ocak itibarıyla çarşamba gününe kadar gittiğini bildirdi. Ülkedeki birçok sivil toplum kuruluşunun da destek verdiği grev kapsamında, hükümetten taleplerini sıralayan Mutasa, “Hükümet ekonomiyi düzeltmeli ve işçilere maaşları dolar olarak ödenmelidir.” ifadesini kullandı.

Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, hafta sonu benzin fiyatlarına zam yapacaklarını açıklamıştı.

Kemal ULUSALER

Check Also

Tarihi kendine göre yazanlar bilmeli ki, biz de silme gücüne sahibiz.

Tarihi kendine göre yazma gücüne sahip olanlar bilmeli ki, biz de silme gücüne sahibiz. Cumhuriyetin …