Home / KÜLTÜR - SANAT / sinema tiyatro / 17. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Başladı.

17. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Başladı.

Kemal Ulusaler….03 Mayıs 2022

 

Bu yıl 17. Gerçekleştirilen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali (İFF) 01 Mayıs 2022 tarihi itibariyle başladı.

02 Mayıs 2022 Pazartesi gecesi İstanbul Moda Sahne’de gerçekleştirilen açılışta, sinemaya kattığı değerler ve emeklerinden dolayı Nur Sürer’e Onur Ödülü sunuldu. Açılış filmi “Çatlak”ın yönetmeni Fikret Reyhan’da bir açılış konuşması yaptı.

Bu yıl 20 ülkeden 69 film izleyici ile buluşacak. Filmler İstanbul ve Ankara’da salonlarda gösterime girecek. Ayrıca

https://www.youtube.com/c/İşçiFilmleriFestivali  linkinden ücretsiz olarak izlenebilecek.

Gösterime giren filmlerden 15’i Türkiye’de ilk gösterim olacak.

Film gösterimleri; İstanbul’da 5-8 Mayıs tarihlerinde, Kadıköy Sinematek Evi ve 6-8 Mayıs tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi’nde,

Ankara’da ise 5Mayıs’tan itibaren ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde

gerçekleştirilecek.

Festivalin bu yılki programında film gösterimleri ve söyleşilerin yanı sıra bir de çalıştay yer alıyor.  Filmkoop – İFF iş birliği ile düzenlenen Sinema Toplulukları Çalıştayı 7 Mayıs’ta saat 14:00-17:00 arasında Kadıköy Sinematek / Sinema Evi’nde gerçekleştirilecek.

İstanbul ve Ankara etaplarının ardından 17. İFF, 2022 sonuna kadar Türkiye’nin birçok ilinde düzenlenecek.

Festival programı ve seçkisine www.iff.org.tr adresinden ulaşmak mümkün.

 

Gösterime girecek filmlerden bazıları;

Karanlıkta Uyananlar……Ebru Özyurt

Beni Sevenler Listesi…..Emre Erdoğdu

Merhaba Canım…….Ulaş Tosun

Çalınan Balıklar………Gasia  Jusczak

Coronameron……..Rıdvan Karaman

Hafıza Yetmez…….Ümit Kıvanç

Grev……Metin Yeğin

Kabuğu Kırmak….Barış İnce

Yerevan Sokaklarını Süpürmek….Nairi Hakhverdi…

Grev ve Beni Sevenler Listesi’ni daha önce izlemiştim, öneririm. Ayrıca Barış İnce’nin Kabuğu Kırmak adlı belgeselini de Bodrum TAKSAV’da izlemiş üzerine söyleşi gerçekleştirmiştik.

 

Festival kataloğundan;

Merhabalar,

Festivalimiz bu yıl 17’nci kez sizlerle buluşuyor. İki yıl aradan sonra nihayet kısmen de olsa yüz yüze etkinliklerde birlikte olacağız. Pandeminin kültür-sanat etkinliklerinin düzenlenmesi üzerinde yarattığı belirsizlik ve şok, bizi de etkiledi. Bir an festivali pandemi sonrasına ertelemek fikri aklımızdan geçse de bu fikirden çok çabuk sıyrıldık ve bütün dayanışma imkânlarımızı ortaya koyarak festivalin online gerçekleştirilmesini sağladık. İki yıl içerisinde bu alanda ciddi bir deneyim biriktirdik ve kardeş festivallerle de bu deneyimlerimizi paylaşmaktan mutlu olduk. Bu yıl pandeminin giderek azalan etkisine rağmen tehdidini sürdürmesi nedeniyle online ve yüz yüze etkinliklerin beraber sürdürüleceği bir festival ile karşınızdayız.

17 yıl önce başladığımız gibi bütünüyle gönüllü emeğiyle üretilmiş, ticari kaygılardan uzak, sadece emek örgütleriyle dayanışma ilişkisinde olan ve yine yalnızca ücretsiz gösterimlerin olduğu, yarışmasız bir festival… Kendisini barış, emek, özgürlük ve adalet mücadelesinin yanında tarif eden festivalimiz, bu yıl bir yanda emperyalist hegemonya uğruna ülkelerin kan ve gözyaşına boğulduğu, emekçiler için en basit yaşamsal ihtiyaçların dahi karşılanmasında zorlanıldığı fakat buna karşın ülkenin her bir yanından yeni işçi hareketlerinin pıtrak gibi bittiği, doğayı koruma mücadelesinin hız kesmeden devam ettiği, kadınların kimliklerine ve yaşamlarına sahip çıkma mücadelesinin toplumsallaştığı bir dönemde gerçekleştiriliyor.  Filmlerimizde toplumun aydınlık geleceği için umut haline gelenlerin hikâyelerini, direnişlerini ve mücadelelerini bulacaksınız.

Bu sene, festivaller için film başvuru sürecinde yaygın olarak tercih edilen Filmfreeway platformunu kullandık. Dünyanın dört bir yanından gelen toplam 594 film başvurusunu değerlendirdik. Film seçim komitemizin filmleri tek tek değerlendirmesinin bir sonucu olarak bu yıl festivalde 50 yerli 20 yabancı filme yer verilmesine karar verildi. Bunların 43’ü kısa, 27’si ise uzun metrajlı; belgesel, kurmaca, animasyon ve deneysel kategorilerinde seyirci karşısına çıkacak.

Festivalin 17’nci yılında 15 film de Türkiye prömiyerini yapacak.  Ayrıca Li Bajêr Binihêre, Ji Bo Ku Tu Di Bîr Bînî û Bibejî / Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK / Revealing the City Through the Memory projesi kapsamında yalnızca kadın yönetmenler tarafından çekilmiş 12 kısa filmden oluşan özel bir bölüm de yine bu yıl festival programımızda yer alacak.

17 yıldır olduğu gibi bundan sonra da bir kültür-sanat etkinliği olarak hayatın her alanında ilerici ve eşitlikçi toplumsal mücadeleleri sürdürenlerle yan yana yürümeye, filmlerimizi izleyiciyle buluşturmaya devam edeceğiz.

  1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Komitesi

Check Also

TAKSAV BODRUM FİLM NOİR-KARA FİLM