Home / GÜNCEL / ŞUBAT AYI DÜNYA EMEK HAREKETLERİ…

ŞUBAT AYI DÜNYA EMEK HAREKETLERİ…

ASYA – PASİFİK:

Hindistan:

Telangana’daki Gandhi Hastanesi sözleşmeli hemşireleri, ödenmeyen maaşlarını alabilmek için grevde.

Devlete ait Gandhi Hastanesi’nde yaklaşık 100 sözleşmeli hemşire son üç aydır maaşların ödenmemesi nedeniyle geçen hafta protesto amaçlı iki saatlik oturma eylemi düzenledi. Gösteri, Telangana Devlet Tıp Sözleşmesi Çalışanlar ve İşçiler Sendikası tarafından düzenlendi.

Hemşireler, maaşları ödenmediği takdirde süresiz grev eyleminde bulunacaklarını beyan ettiler.

 

Tamil Nadu: Madurai şirket çalışanları oturma eylemi düzenledi.

Tamil Nadu’daki Madurai şirket işçileri, 5 Şubat’ta Sandhapettai pompa istasyonunun tesisindeki diğer işçilerin mağduriyetine ilişkin bir protesto gösterisi düzenlediler.

5 Şubat’tan bu yana grev yapan protestocular, 30 Ocak’ta uyarı yapmadan beş sendika üyesi drenaj temizlik işçisini işten çıkaran bir yardımcı mühendise karşı eylem talep ediyorlardı.

*

Pencap kanalizasyon işçileri sürekli iş talep ediyor

Kanalizasyon Kurulunca 2001’den beri çalışan 48 sözleşmeli ve taşeron işçisi için kalıcı iş talep ediyorlardı.  Protestocular Pencap devlet hükümetine karşı sloganlar attı ve işvereni uzun süredir devam eden taleplerini yerine getirmemekle suçladı. Belediye meclisinin Genel Meclis toplantılarından taleplerini destekleyen kararların alınmasına rağmen, konuyu ciddiye almadığını söylediler.

*

Çocuk bakımı çalışanları Pune’da protesto düzenledi

Anganwadi (çocuk bakımı) çalışanları, bu hafta Batı Hindistan Maharashtra eyaletinde, ücretler ve emeklilik fonunda artış talep ettiler. Maharashtra Rajya tarafından düzenlenen protestolar, 11 Şubat’ta Pune ve 12 Şubat’ta Mumbai’de olmak üzere devletin farklı bölgelerinde gerçekleşti. Eyaletler arasında  ücret eşitsizliği ve devletin 25 çocuk altındaki bakımevlerini kapatmak istemesi protestoları temel nedenlerinden…

Pakistan:

Multan devlet hastanelerindeki sağlık görevlileri 7 Şubat’ta yeni bir hizmet yapısı, sağlık uzmanı ve risk ödenekleri, özel hizmetler sunanlar için iş sürekliliği ve hükümetin özelleştirme planlarının geri çekilmesini talep ettikleri bir gösteri düzenlediler.

Gösteri, Müttefik Sağlık Profesyonelleri Birliği tarafından düzenlendi ve Nishtar Hastanesi, Çocuk Kompleksi, Chaudhry Pervez Elahi Kardiyoloji Enstitüsü, Fatima Hastanesi ve Mian Shahbaz Sharif Hastanesi’nin yanı sıra bölüm çalışanlarının sağlık görevlileri katıldı. İşçiler, talepleri karşılanmadığı takdirde 19 ve 20 Şubat’ta greve gideceklerini belirttiler.

*

Bengladeş:

Bangladeşli çelik işçileri ücret artışını talep ediyor. PHP Steel Mills’teki yüzlerce işçi, maaş artışı talep ederek geçen Pazar günü dört saatlik bir greve gitti. Yaklaşık 1.600 sürekli ve geçici işçi çalıştıran fabrika, Bangladeş’in Chittagong bölgesindeki Sitakunda’da bulunuyor. Sitakunda Polis Karakolu polisine göre, mal sahipleri işçilere gelecek ay taleplerini yerine getirmek için adım atacağı konusunda güvence verdiler ve daha sonra işçiler greve son verdiler.

Bangladeş çelik endüstrisinde devletin asgari ücret uygulaması bulunmamakta.

 

*

Sri Lanka:

ATG Ceylon grevi Sri Lanka serbest ticaret bölgesinde devam ediyor.

Katunayaka serbest ticaret bölgesindeki yaklaşık 500 ATG Ceylon çalışanı, 11 Ocak’ta beş işçinin görevden alınmasının ve mağdur edilmesinin ardından çıktıkları greve devam ediyorlar. Grevciler, 14 Şubat’ta Colombo tren istasyonunun yakınında protesto düzenlediler.

ATG Ceylon’da yaklaşık 1.200 işçi çalışıyor ve Sri Lanka’nın lider eldiven üreticilerinden biri olup işveren, işçilerin şirket mallarını “kötüye kullandıklarını” iddia ederek karşı dava açtı.

*

Tayvan:

Tayvanlı pilotların yedi günlük grevi sona erdi

China Airlines yönetimi ve Taoyuan Pilotlar Birliği yetkilileri, dördüncü tur müzakerelerin ardından Perşembe günü yeni bir işyeri anlaşması imzaladılar. Anlaşma ile yaklaşık 600 pilotun katıldığı ve 200’den fazla uçuşa ve yaklaşık 50.000 yolcuya etki eden bir haftalık grevle sona erdi.

China Airlines, sekiz saatten fazla uçuşlarda üç pilotu ve üç saatten on iki saatte uçuşlarda dört pilotu bir araya getirerek pilot yorgunluğunu gidereceğini belirtti.

*

Burma:

İşçiler, Burma’daki Mandalay Bölgesi’ndeki Hotel Tharabar’da, örgütlenme ve sendika liderlerinin ve geçen Ağustos ayında görevden alınan işçilerin eski görevlilerinin iadesi talebinde bulunmak üzere yürüdüler.

Otel çalışanları işten çıkarmalardan ve devam eden devlet ve işveren tacizi konusunda şikayetçilert. Görevden alınan işçiler ve destekçileri 13 Aralık’ta otelden Mandalay Bölge Hükümet Ofisine yürümek istediler, gösteri polis tarafından saldırıya uğradı ve on üç göstericiyi tutuklandı.

*

Çin:

Yavaşlayan Çin ekonomisi ve ABD – Çin ticaret savaş nedeniyle ödenmeyen ücretler, fabrika kapanışları ve baskıcı çalışma koşulları oluştu. Grev ve protestolarla artan işçi sınıfı huzursuzluğu söz konusu.

İşçi muhalefetinden derinden korkan Pekin rejimi, her türlü mücadeleye ağır baskı ve sansürünü sürdürüyor. Bu nedenle kırsal protestoları ve çevresel gösterileri içeren “kitlesel olayların” duyumu sınırlı olmakta.

Hong Kong merkezli Çin Çalışma Bülteni (CLB), Çinli işçilerin basın raporlarından ve Çin’deki kendi temaslarından kaynaklanan protesto ve grev kayıtlarını tutuyor. Geçen yıl CLB,  yüzde 36 artışla 1.700’den fazla olay kaydetti. Bu rakamlar sadece gösterge niteliğinde olup CLB, kayıtlarının işçilerin fiili endüstriyel faaliyet sayısının sadece yüzde 5 ila 10’unu oluşturduğunu, bir başka deyişle, grev ve protesto sayısının CLB rakamlarından 10 ila 20 kat daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

CLB, ücretlerin ödenmemesinin tüm grev ve protestoların yüzde 80’inin bir bileşeni olduğunu tahmin ediyor. Sosyal sigorta primlerinin ödenmemesi, keyfi ücret indirimleri ve ağır çalışma koşulları grev ve protestoları tetikleyen diğer konular arasında.

*

Avustralya:

Merkez Queensland demiryolu ağının Aurizon’daki Pring bölümünde tren sürücüleri ve mürettebat 24 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.  Avustralya Federal Lokomotif Çalışanları Birliği (AFULE), Aurizon’a üyelerine 20 Şubat’ta tüm demiryolu ağında yedi günlük fazla mesai yapmama uygulamasına gideceklerini bildirdi. Kadrolaşma, vardiya uzatmaları ve yıllık izin kesintileri konusunda bir miktar ilerleme kaydedilmesi bekleniyor.

*

DP World, işçilere grev eylemi için oy kullanma imkânı verdi

Melbourne, Sidney, Brisbane ve Perth’deki DP World limanlarında 1.800 çalışanı temsil eden İnşaat Ormancılık Madenciliği Denizcilik ve Enerji Birliği (CFMMEU), Avustralya’nın Adil Çalışma Komisyonundan önerilen grevlerde “korumalı eylem” oyu için izin aldı.

DP World, işçilerin şirketin kurumsal anlaşma teklifini kabul etmemesi durumunda sendikaya ait gelir koruma planını iptal etmekle tehdit ediyor.

*

Port Kembla Kömür Terminali lokavt nedeniyle kapatıldı.

Port Kembla Kömür Terminali (PKCT), dört haftada üçüncü kez, 8 Şubat’ta Wollongong yakınlarındaki tesisteki 51 işyerini, yeni bir kurumsal anlaşmadaki (EA) iş güvenliği konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle kilitledi. Lokavtlar küçük grev eylemine cevap niteliği taşıyor.

Sendika ve PKCT, eski EA’nın 2015’te sona ermesinden bu yana ihtilafta bulunuyor ve çalışanları dört yıl boyunca maaş zammı yapmıyor. Sendika, müzakerelerin kilit noktalarının, yönetimin görevden alınmış bir çalışanın geçici bir müteahhit tarafından değiştirilmesini önleyen önceki iş güvenliği şartını yerine getirmeyi reddetmesi olduğunu iddia etti. Şirket, çalışanların “esnek” koşulları kabul etmemesi durumunda tesisi kapatma tehdidinde bulundu.

*

United Voice ve Avustralya Hemşirelik ve Ebelik Federasyonu, üyelerini yeni bir işletme anlaşması için Ulusal Hasta Taşıma (NPT) ile yapılan bir anlaşmazlıkta endüstriyel eylem konusunda oy kullanacak. Eylem, evrak ve iletişim yasakları ile sınırlı olacaktır.

Ambulans Çalışanları Derneği’ne (Victoria) göre, NPT çalışanlarına yalnızca günde 24.09 dolar ödeniyor ve bu da aynı işi yapan devlet hasta taşıma çalışanlarına göre yüzde 20 daha az ödeniyor. İşçiler ayrıca düzenli ambulans acil durumlarına yardımcı olmak için daha sık aranmaktan şikayet ettiler. Daha iyi ücretlerin yanı sıra, NPT’nin Ambulans Nakil Görevlileri (ATA) daha iyi eğitim, hastalık iznine erişim ve yönetimden daha fazla destek istiyor.

*

Yeni Zelanda:

Auckland otobüs sürücüleri wildcat grevlerini sürdürdü. Auckland’in halk otobüsleri Onehunga banliyösünde ve Onehunga banliyösünde NZ Bus sürücüleri grev yaptı. Grevi, sırasıyla 8 ve 12 Şubat’ta Swanson ve Glenfield depolarındaki sabah yürüyüşleri izledi.

Sürücüler, kadrodan kaynaklanan yetersiz eğitim ve yorgunluktan ötürü kızgın. Sendikalar, 30 Ocak’ta İstihdam İlişkileri Kurumu’nun aracılık ettiği Yeni Zelanda Otobüsleriyle müzakerelere gireceklerini söylediler ancak şirket çok meşgul olduğunu belirtti.

*

Kamu hastanelerindeki 5.500’den fazla büro işçisi, 11 Şubat’ta ülke çapında iki saat süren iş durdurma toplantıları düzenledi. Kamu Hizmeti Birliği üyeleri, Yeni Zelanda’nın bu ay içinde gerçekleşecek maaş müzakerelerinden tatmin edici bir sonuç çıkmazsa, grev eylemi planlaması lehine oy kullandı. İlçe Sağlık Kurullarında çalışanların çoğuna asgari ücretin biraz üstünde para ödeniyor.

Solomon Adaları:

Solomon Adaları’nın halk sağlığı sistemindeki hemşireler, daha iyi ücret talepleri karşılanmadığı takdirde 27 Şubat’ta ülke çapında grev yapmak için oy kullandı. Solomon Adaları Hemşireler Birliği, hükümetin SINA karşılığında geçen yıl grevi iptal etmeleri için hemşirelere söz verilen ödenekleri ödemediğini belirtti. Birlik, bazı hemşirelerin ülkeyi daha iyi ücret ve koşullar bulmak için terk ettiğini söylüyor.

Filipinler:

Filipinler’deki Timberland işçileri sendikaya baskı yüzünden greve gitti. Timberland, UGG, The North Face ve J-Crew gibi dünya markalarını tedarik eden Filipinler’de bulunan Pulido Apparel Company Inc çalışanları, 21 Ocak’tan bu yana grevde.

Pulido Apparel, Aralık ayında Batangas’taki San Luis tesisini mali sıkıntıları bahane ederek kapattı. Grevciler, greve katılanlar ve grevcilere katılan aktivistler de dahil olmak üzere tüm işçilerin yeniden yerleştirilmesini ve toplu pazarlık görüşmelerinin mümkün olan en kısa sürede yapılmasını talep ediyorlar.

ABD merkezli deri eldiven ve moda aksesuarları üreticisi Fownes Bros & Co.’nun Filipinler iştiraki olan Pulido Apparel, San Luis, Bauan ve Lipa City’deki üç tesiste yaklaşık 450 çalışana sahip.

Pulido Giyim işçileri sendikası çalışma bakanlığı tarafından meşru işçi örgütü olarak tüm hak ve ayrıcalıklara sahip tek ve münhasır örgüt olduğunu onaylamıştı. Toplu pazarlığın başlamasından bir hafta önce 8 Kasım’da, şirket sendikaya San Luis fabrikasının kapanacağını bildirdi. Ayrıca sendika liderlerini ve sendika üyelerini görevden aldı.  Aralık ayı başlarında Pulido, bazı San Luis makinistlerini Lipa City’deki yeni fabrika tesisinde üç aylık bir sözleşmeyle işe almaya başladı. Anlaşmazlığı çözmek için sendika, iş mahkemesine önleyici bir arabuluculuk başvurusunda bulundu. Ancak, şirket yönetimi grev bildiriminin sendika tarafından yapıldığı Ulusal Uzlaşma ve Arabuluculuk Kurulunun son duruşmasına katılamadı.

*

Genişletilmiş doğum izni, Filipinler’de yasalaşıyor.

IndustriALL üyesi sendikalar tarafından altı yıldan uzun süren yoğun bir kampanyanın ardından, Filipinler’deki kadın işçiler yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle, artan ücretli doğum izninden faydalanacaklar.

Yeni yasa , normal doğum için 60 gün, sezaryen için 78 gün, kayıt dışı ekonomide olanlar da dahil olmak üzere, sivil statü veya meşruiyet ne olursa olsun, hükümet ve özel sektördeki kadın işçiler için 105 gün olan mevcut ücretli doğum iznini artırıyor. Kanun, çocuğun babasına yedi güne kadar izin verilmesine izin vermekte.

Bu yasa, IndustriALL Philippines’in kadın ve erkek liderlerinin, müttefik sendikalar, yasa koyucular, kadın hakları savunucuları ve diğer destekçilerin çabalarıyla sağlanmıştır.

AMERİKA:

Meksika:

İşçilerin daha iyi ücret talep etmesi nedeniyle onlarca montaj fabrikasında ve atölyede üretimi yavaşlatılması eylemleri gerçekleştiriliyor.

Dünyanın en büyük ikinci Coca-Cola şişeleyicisi Arca Continental’ın işlettiği tesisin tamircisi 37 yaşındaki Juan Luis Gaytán;” Kendimiz için savaşmıyoruz, çocuklarımız ve çocukları için daha iyi bir yaşam kalitesi için. Artık bu tür insanlar tarafından mahvolmayacaklar veya ezilmeyecekler ”dedi.

Düşük işgücü maliyetlerinden yararlanmak için sınırın güneyinde bulunan montaj fabrikalarında ve maquiladoralarda (Maquiladora: ikiz fabrikalara verilen addır. Bu tip fabrikalar ABD-Meksika sınırı yakınlarına kurulmuştur. Meksika firmaları, ABD’de imal edilmiş parçaları gümrüksüz olarak ithal etmekte ve bunların montajını yaptıktan sonra genellikle ABD pazarına ihraç etmektedir.) grevler üretimi durdurdu veya yavaşlattı.

Bu arada bazı kazanımlar da oldu; Matamoros Endüstri İşçileri ve İşçileri Sendikası tarafından temsil edilen 48 maquiladora, “sendikalı çalışanların talepleri yerine getirilerek 9 Şubat’ta bir anlaşma yapıldı.

Ancak işçilerin bir şikayeti de sendikalardan. Grevci bir işçi olan Heriberto Lomas, “Sendika bizi her zaman darboğaza soktu” dedi. “Korkuyorlar, bu yüzden daha önce greve gitmediler. ” Düşük maaşlara ve zorlu çalışma koşullarına rağmen, yaygın grevler Meksika’da nadir görülür. İş dünyasının liderleri, genellikle şirket tarafından seçilen ve  pazarlık etmek yerine yönetimden bir çeşit “koruma parası” alan esnek sendikalar ile kurulan  “emek barışı”yla övünmektedir.

Wall Street Journal’a göre , 10 toplu iş sözleşmesinden dokuzu, şirket çalışanlarının rızası olmadan – ve bazen de haberi olmadan – kabul edildi.

Her şeye rağmen grevler, Brownsville, Teksas sınırında oturan ve ülkenin dört bir yanından fakir işçiler için bir mıknatıs haline geldi ve 450.bin nüfuslu  şehir olan Matamoros’ta orman yangını gibi yayıldı. Sendikalı olmayan işçiler bile greve katıldı.

Arjantin

Macri Politikalarına Karşı Yürüyüş Çağrısı

Havayolu çalışanları, bütçe kısıtı ve iş istikrarsızlığına nedeniyle  protesto gösterileri başlattılar.

Bolivya

Bir madende patlama sonucu 8 madenci öldü 12 yaralı var.

Büyük Sendika Evo Morales’e destek açıklaması yaparken, Başkan, doktorların greve devam etme kararını kınadı.

Brezilya

Brumadinho baraj felaketinin kurbanları ile sendikalar dayanışma içinde.

Brezilya’daki sendikalar “Vale’nin Brumadinho’daki suç mağdurlarına direniş eylemi” düzenlediler. 179 kişinin öldüğü ve 131 kişinin kayıp olduğu  baraj çökmesinden bir ay sonra, trajedinin tekrar yaşanmasını engellemek için sendikalar, ülkedeki en büyük çevre, emek ve insan trajedisinden etkilenen mağdurlarla dayanışma eylemi gerçekleştirmiş ve onurlu sağlık ve güvenlik çalışma koşulları talep etmiştir.

Brezilya’da Brumadinho ile aynı şekilde inşa edilmiş 88 atık barajı var. Uzmanlar, trajedinin sürpriz olmadığı konusunda hemfikirler.

*

Brezilya sendikaları emeklilik reformunu protesto etti ve daha fazla eylem sözü verdi.

Brezilya sendikaları evrensel, kamusal sosyal güvenliğin savunulması için ulusal bir mücadele günü ilan ettiler ve işçi sınıfının emekli aylığına yönelik saldırılara karşı ulusal bir meclisi örgütlediler. Ülke genelinde yeni bir mücadele ve seferberlik programı geliştirdiler.

20 Şubatta Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro tarafından, emeklilik sisteminin reformu ve yıllarca süren mücadele boyunca kazanılan fayda ve tarihi hakların azaltılması amacıyla Kongreye bir öneride bulundu.

Binlerce işçi, bu öneriye karşı ülke çapında skaklara çıktı. En büyüklerden biri, 10.000’den fazla kişinin katıldığı tahmin edilen São Paulo’nun merkezinde gerçekleşti.

*

Brezilyalı metal işçileri General Motors’un tehditlerine karşı küresel eylem ilan ettiler.

Gravataí’deki GM tesisinde çalışanlar, son zamanlarda, ücret tabanındaki düşüş ve 44 saatlik bir çalışma haftası dahil olmak üzere şirketin öne sürdüğü maliyet düşürücü önlemleri kınayan bir gösteri yaptılar.

Şili

Valparaiso liman işçileri grevi 35 gün sonra sona erdi. Liman işçileri grevi sona erdirmek için anlaşmaya vardı. İşçiler, Şili’nin merkezindeki Valparaiso Limanı’nda yaklaşık bir aydır çalışma koşullarında grevdeydiler ve 2018-19 sezonunun açılış aşamalarında bu bölgeden gönderilen meyve ihracatı% 90 oranında azaldı.

Kolombiya

USO petrol işçileri sendikası, sendikacının kaçırılması ve işkencesini kınadı.

Ekvador

Çalışma Bakanlığı sendika kaydını reddetti.  Quito: Belediye atık işçilerinin haklarının daha fazla tanınması için eylem hazırlığında.

Fransız Guyanası

Yardım paketi Paris ile kararlaştırıldıktan sonra grevler başladı Fransız Guyanası işçileri grevi sürerken daha fazla barikat kuruldu.

ABD

Pennsylvania’nın Erie kentindeki Wabtec lokomotif tesisinde çalışan işçiler, yeni mal sahiplerinin tek taraflı olarak tesisteki 1.700 işçiyi işten çıkarma eylemi üzerine greve çıktılar. Greve, Erie sakinleri ile birlikte geniş bir toplum desteği var. Wabtec’teki grev, ABD’deki sanayi işçilerinin 2015’teki 6.500 petrol rafinerisi işçisinin grevinden bu yana ABD’deki en büyük grevlerden biri.

*

Güneybatı Pennsylvania’daki madenciler, şirketin güvenliği azaltp üretimi zorlarken Consol Energy’nin Pennsylvania Mining Complex’te artan güvenlik endişeleri konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Bailey, Enlow Fork ve Harvey madenlerini içeren kömür madeni kompleksi yüzde 97 kapasitede çalışıyor ve yılın geri kalanında bu seviyede kalması bekleniyor. Şirket halihazırda kömürünün yüzde 95’ini 2019’da, 2020’de yüzde 53’ünü ve 2021’de yüzde 20’sini elinde bulunduruyor.

Bir madenci; “Madenciler gerçekten kızgın.Consol bize ne kadar ürettiklerini anlatıyor ancak daha sonra“ maliyet hedeflerini ”karşılamadığımızı söyleyerek bize bonus çeklerimizi vermek istemediler.Yağ çözücü siparişlerini iptal ettiler. Makinelerimizde yağ birikiyor ve temizlenmeli. Bu bir yangın tehlikesidir.” dedi.

Bu arada, Sosyalist Eşitlik Partisi madencileri, madencilerin kendileri ve aileleri için risk almadan güvenli bir ortamda çalışabilmelerini sağlamak için hem üretim hem de güvenlik seviyelerini belirleyen bir komite oluşturmaya çağırdı.

AVRUPA:

Almanya

Alman havacılık güvenlik işçileri sendika sözleşmesini reddetti. 23.000 havalimanı güvenlik görevlisi, Birleşik Hizmetler İşçi Sendikası (Verdi) tarafından müzakere edilen sözleşmeyi reddetti. Bu sendika tarafından 18 Şubat’ta açıklandı. Bir ankete katılan Verdi üyelerinin yüzde elli beşi yeni sözleşmeyi onaylamadı. Reddedilme, müzakerelerin sonucunun kabul edilmesini öneren Verdi’ye darbedir. Her zaman olduğu gibi, sendika, işçilere şirketlere önemli tavizler verilmesi anlamına gelmesine rağmen sözleşmeyi imzalamıştı.

İngiltere

İngiltere’deki Birmingham’lı işçilerin çöp toplamayı ret etmeleri sonucu 29 Aralık’tan bu yana kurallara uygun çalışma sonrası bir dizi grevden ilki başladı.

300 Birim üyesi, Haziran 2017’de iş kayıplarına karşı üç aylık bir anlaşmazlık nedeniyle cezalandırılıyor. Grev yapmayan GMB üyeleri gizli ödeme aldı.

*

İngiltere’deki Manchester’daki Wythenshawe deposunda posta grevi…

Wythenshawe, Manchester’daki İngiltere posta işçileri, yönetim zorbalığını protesto etmek için Cuma ve Pazartesi günü grevde.

*

İskoçya’daki üniversite hocaları, sekiz yıllık reel ödeme kesintilerini vurgulamak için bir günlük eylem düzenlediler.

İskoçya Üniversite Eğitimciler Derneği Eğitim Enstitüsü, yüksek öğrenim çalışanları için yüzde 7,5 veya 1,500 sterlinlik bir artış talep ederken Hükümet yüzde 2 teklif ediyor.

Yunanistan

Dromokaiteio psikiyatri hastanesinde ve AghiosSavvas kanser hastanesinde bulunan Yunan hastane temizleyicileri Atina’da  protesto ederek trafiği durdurdu. İşçiler kısa vadeli sözleşmelerinin yenilenmesini, iş güvenliğinin iyileştirilmesini ve daha iyi çalışma koşullarını talep ediyorlar.

*

Atina’da elektrikli demiryolu işçileri grevde.

Atina’daki Pire-Kifissia elektrikli demiryolunda işçiler, grevde bulundu.

İşçiler birçok konuyu protesto ediyor: elektronik otomatların azlığı, müşterilerin çalışanlara şikayet ederken taşıtların beklemesi gerektiği ve daha fazla personele ihtiyaç duyulması nedeniyle trenlerin kötü bir şekilde sürdürülmesi.

Ukrayna

Donetsk’teki Ukraynalı madenciler ücretlerin ödenmemesini protesto ettiler.

Donetsk’teki 150 Ukraynalı madenci, Devlete Ait Kömür Madenciliği Şirketi Selydivvugillia’nın bir parçası olan Kurakhivska madeninde yeraltı protestosuna başladı. 1/3 Novogrodivska madenindeki kırk iki madenci de 18 Şubat’tan bu yana grevde.

Portekiz

Ülke çapında kamu sektörü grevi Portekiz’i vurdu

Portekiz’de düzenlenen grevde on binlerce öğretmen, hemşire, çöp toplama işçileri ve diğer kamu sektörü çalışanları bir araya geldi. Avrupa Birliği tarafından talep edilen ve Başbakan Antonio Costa’nın Sosyalist Partisi hükümeti tarafından empoze edilen ücret kesintileri ve kemer sıkma ile mücadele ediyorlar.

Portekiz’deki grev, Çarşamba günü Belçika’da 24 saatlik bir kamu sektörü grevinin ardından, aynı gün Berlin’de 70.000 öğretmen ve kamu sektörü işçisinin grevini ve hafta sonu boyunca Roma’da tasarruf ve işsizliğe karşı çıkan İtalyan işçilerin toplu protestolarını takip ediyor. Fransa’daki on binlerce işçinin bugün dördüncü haftada gerçekleşen Sarı Yelek sosyal eşitsizliğe karşı protesto gösterisine katılması nedeniyle gerçekleşti.

Ulusal Öğretmenler Federasyonu’na göre, öğretmenlerin ve diğer okul çalışanlarının yüzde 90’ı ülke genelinde okulları kapatarak Portekiz’deki greve katıldı. Kabaca aynı oranda çöp toplama işçisi içinde öyle..

Common Front kamu sektörü sendikaları federasyonu, iki düzineden fazla hastanenin, Lizbon’daki Sao Jose ve Santa Maria hastaneleri ve Sao Francisco Xavier’deki Cuma gecesi vardiyalarında yüzde 75 ila 100 arasında bir grev katılım oranı kaydettiğini bildirdi.

Kamu kesimi işçileri, on yıl boyunca bir ücret artışı almamıştır. Maaşları her yıl ardışık hükümetler tarafından dondurulmuştu ve Costa hükümeti geçen ay dondurmanın bir yıl daha sürdürüleceğini açıkladı.

On yıl boyunca tasarruf, okulların ve hastanelerin yıkılmasını sağlamıştır. Birçok öğretmen günde 3.5 saat çalışmak için işe alınır, ancak bütün gün çalışması beklenir ve okul yılının sonunda üç ay boyunca işten çıkarılır.

İşçilerin bir mücadele yürütme konusundaki kararlılığının aksine, ana sendika federasyonları tamamen farklı kaygılar tarafından motive edilmektedir.

İtalya

İtalyan sendikaları hükümet politikasına karşı büyük bir protesto gösterisi düzenlediler

Hükümetin tasarruf politikalarını protesto etmek için 9 Şubat’ta İtalya, Roma’daki sendika federasyonlarının düzenlediği mitinge yüz binlerce insan katıldı.

Roma’nın San Giovanni meydanı, İtalya’nın her yerinden işçiler, emekliler ve aileleriyle doluydu, çoğu sendika bayrağı ve pankartı vardı. Birçoğu Roma’ya 12 tren, yaklaşık 1.300 otobüs ve iki gemi ile geldi. Birliklerini göstermek ve Piattaforma adlı birleşik bir platformda ifade edilen değerleri tekrarlamak için bir araya geldiler.

CGIL, CISL ve UIL, ülkenin genişlemeli politikalarla desteklenmesinin geliştirilmesi gereğini şiddetle teyit etmeye devam ediyor ve hem İtalya’da hem de Avrupa’da derin eşitsizliğe yol açan kemer sıkma politikalarını aşmanın gerekli olduğu konusunda hemfikirler. Artan yoksulluk ve işsizliğin özellikle gençler ve kadınlar arasında olması dikkat çekiyor.

Hükümet şu ana kadar İtalya’da sanayide kamu ve özel yatırımları artırmaya yönelik hiçbir tedbir almayı planlamıyor ve bu da istihdam artışını kesinlikle desteklemeyecek. Aksine, hükümetin kabul ettiği bazı yasaların tersi bir etkisi olacaktır. Örneğin, enerji sektöründe, sendikalar, şirketlerin yeni petrol ve doğal gaz alanlarını aramasını ve sömürmesini önleyen son bir yasaya karşı mücadele ediyor. Mevzuat 15.000’den fazla iş kaybına neden olabilir ve İtalya’yı enerjisel olarak diğer ülkelere bağımlı kılabilir. Sendikaların talepleri, özel yatırım çeken ve yeni bir üretim yapısını teşvik edecek olan kamu yatırımları yoluyla kalkınma, büyüme ve istihdama odaklanmaktadır. Devlet, daha adil bir sistem oluşturmak için sendikalar diyarında mali reformu başlatmalı, maaş ve emekli maaşlarından aşırı masrafları kaldırmalı ve vergi kaçakçılığıyla mücadele etmelidir.

Diğer talepler arasında, işletmelerin yeniden yapılanmalarını tamamlamaları veya piyasa krizlerinden çıkış yollarını bulma ihtiyaçları dikkate alınarak bir sosyal güvenlik ağının geliştirilmesi; Emekli maaşlarının, sosyal politikaların, yoksullukla mücadele ve iyileştirilmiş sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi yoluyla sosyal güvenlik ve refah sisteminin değiştirilmesi.

AFRİKA:

Güney Afrika

Güney Afrika sendikaları, enerji kuruluşu Eskom’u özelleştirme planlarına karşı çıkıyor.

Sendikalar, Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’nın kararına ve 8 Şubat’taki Devlet’e ait elektrik kuruluşu Eskom’un özelleştirlmesine karşı. Özelleştirmenin 100.000’in üzerinde işçiyi etkileyeceğini belirtiyorlar.

Teklif Eskom’u üç bölüme ayırmak – üretim, iletim ve dağıtım. Eskom’un çekirdek dışı olduğu düşünülen diğer kısımları özelleştirilecek.

Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM) ve Güney Afrika Metal İşçileri Sendikası (NUMSA) önerilen sökme ve özelleştirmeye karşı çıkıyor ve hükümetin kararında ısrar etmesi halinde kitlesel eylem, protesto ve grevlerle yanıt vereceklerini söylüyor.

“NUM, Eskom’un ayrıştırma girişimlerine karşı. Eskom’un özelleştirmeleri, elitleri zenginleştirmek ve maliyet tasarrufu yapmaktan başka bir şey değil. Bu nedenle, hükümeti, kararını yeniden değerlendirmeye çağırıyoruz. Özelleştirme, elektriğin pahalı olması ve fakirlerin elektriğe ulaşamamsıyla sonuçlanacaktır. NUM, ayrışmaya karşı diş ve çivi ile savaşacak ”dedi.

NUMSA genel sekreteri Irvin Jim de aynı fikirde:“Hükümet, emek ve toplumdaki en önemli paydaşla görüşmeye zahmet etmeden, halkın sahip olduğu ulusal bir varlığın özelleştirilmesine karar verdi. İşçi sınıfı devlete ait işletmelerimizin, özellikle Eskom’un özelleştirme planlarına karşı çıkıyor.

 

*

Güney Afrika’daki Sibanye altın madeni işçilerinde gerginlikler arttı

Maden İşçileri Sendikası ve İnşaat Sendikası (AMCU) üyeleri, önümüzdeki üç yıl boyunca her yıl aylık 1.000 R1 tutarında bir artış için 22 Kasım’dan beri grevde. Diğer üç sendika “köle işi” anlaşmasını kabul etti. Sendikalardan ikisi, önerilen iş kayıpları için grevi suçluyorlar. Ulusal Madenciler Birliği, işten çıkarılma durumundan haberdar olmadıklarını söyledi.

Güney Afrika ulusal kolej grevi öğrenci desteğiyle başladı

Güney Afrika’daki bir ulusal kolej grevi, geçtiğimiz hafta Perşembe günü, maaş artışı talepleri ve geçici istihdama muhalefet nedeniyle başladı. Ulusal Eğitim, Sağlık ve Müttefik İşçi Sendikası (NEHAWU) üyeleri, ülkedeki 50 kolejde 230 kampüsü etkiledi. Esas olarak aylık sözleşmelerde olan 15.000 işçi, sürekli istihdam talep ediyor.

*

Güney Afrikalı işçiler, Coca Cola’daki işçi çıkarmalarına karşı çıkıyor

Coca Cola Güney Afrika, işgücünü yaklaşık 1000 çalışanı azaltmakla tehdit ediyor. Şirket, hükümetin geçen Nisan ayında şekerli içeceklere uygulanan şeker vergisinin satışları etkilediğini iddia ediyor. İşlerini kaybetme tehlikesi taşıyanlar, depo çalışanları, temizleyiciler, sürücüler, kapıcılar ve temizlik işletmeleri ile 650 perakendeci. Bazı işçilerin maaşları kesilecek.

Gıda ve Müttefik İşçiler Sendikası (FAWU), işçi çıkarmalarının yasadışı olduğunu ve bir Coca-Cola İçecekleri ile birleştiği için bir Rekabet Mahkemesi kararını iptal ettiğini söyledi. Kurala göre, devralınmadan sonraki üç yıl içinde işçi çıkarması yapmak uygun değildir. FAWU, mahkemeyi tehdit gitti ve eylemde bulundu.

*

Güney Afrika Pietermaritzburg atık yönetimi işçileri eşit ücret karşılığında gayri resmi grevde. Güney Afrika çöp toplayıcıları, geçen hafta Pietermaritzburg’da resmi olmayan greve başladı. Eşit iş ve güvenli çalışma koşulları için eşit ücret talep ediyorlar. Yeni mevzuat, tüm sendikaların, herhangi bir grev yetkilendirilmeden önce tahkim sisteminden geçmesini şart koşuyor, ancak bu görev grevciler tarafından reddedildi.

Kenya

Kenyalı grevci hemşireler işlerine geri dönmek için Cumhurbaşkanlığı kararına karşı çıktılar. Kenya’nın hemşirelerinin çoğunluğu, Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta’nın işe dönüş emrini reddediyor.

5.630 işgücünden üç bin yedi yüz hemşire dışarıda ve hükümet ücretlerini ödemeyeceğini ve onları işten çıkarmakla tehdit ettiğini söylüyor.

Grev, 4 Şubat’ta, tek tip bir ödenek de dahil olmak üzere ödeneklerin ödenmemesini ve hiç uygulanmayan bir 2017 Toplu Pazarlık Sözleşmesinde yer alan promosyonların uygulanmasına yönelik talebi protesto etmek için başladı. Şubatın son haftasına kadar 19 bölge greve çıktı ve daha fazlasının takip etmesi bekleniyor.

Nijerya

Nijerya’nın Abia eyaletindeki doktorlar, geçen hafta Perşembe günü ödenmeyen maaşlarla ilgili üç günlük bir uyarı grevine başladılar.

Abia Devlet Üniversitesi Eğitim Hastanesinde son 11 aydır doktorlara ödeme yapılmamakta ve Devlet Hastanesi Yönetim Kurulu’na sekiz aydır ödeme yapılmamaktadır.

*

Nijeryalı devlet işçileri sözleşmenin yürürlüğe girmesi için Nairobi’de greve gitti.

Nairobi’deki Nijeryalı devlet hükümeti işçileri greve gitti ve geçen hafta 2017 Toplu Pazarlık Anlaşmalarının (CBA) uygulanmasını talep ederek parlamento dışında gösterildi. 13.000 işçiyi etkileyen CBA, Ocak ayında uygulamaya konmalıydı.

Gana

Ganalı çimento işçileri kötü ücretlere ve koşullara karşı grevde.

İşgücünün yüzde doksan sekizi olan Gana’nın Buipe’daki Savannah Çimento Şirketi’nde çalışan 1000 işçi, şirketin ücret ve koşullara hitap etmesini talep etti.

Sudan

Liman işçileri Sudan limanlarının satışını durdurmak için greve gitti.

1800 Sudanlı liman işçisi, limanların özelleştirilmesini ve iş kayıplarını protesto etmek için Port Sudan’da greve gidiyor. İşçiler, şirket gemilerinin dört gün boyunca mal toplamalarını engelledi. Liman, boşaltılmayı bekleyen konteynerler ve gemilerle doluydu.

Liman İşçileri üyeleri Alternatif Sendikası da geçen yıl Kasım ayının ödemesini ve önceki liman müdürünün görevlendirilmesini talep ediyorlar.

Kemal Ulusaler….Mart-2019

Check Also

GRİO D’İTALİA BİSİKLET TURU İLE İTALYAN ŞARAP DÜNYASINA SEYAHAT 3.HAFTA

Kemal ulusaler….22 Mayıs 2022 Pazar Tekrar merhaba. Grio D’İtalia’da 3. haftadayız. Geçen hafta olduğu gibi …