Home / GÜNCEL / GRİO D’İTALİA BİSİKLET TURU İLE İTALYAN ŞARAP DÜNYASINA SEYAHAT 2.HAFTA

GRİO D’İTALİA BİSİKLET TURU İLE İTALYAN ŞARAP DÜNYASINA SEYAHAT 2.HAFTA

Kemal Ulusaler…15 Mayıs 2022 Pazar

 

Merhaba.

Geçen hafta “ Bu yazı dizisinde bisikletçilerle birlikte İtalya’yı boydan boya geçerken her etapla beraber geçilen kentler/kasabalar ve yörenin şarapları hakkında söyleşeceğiz. Bir bakıma İtalyan şarapları ve bağcılığını bisiklet sporuyla beraber gözlemleyeceğiz. Elbette bu şaraplara eşlik edecek olan İtalyan lezzetleriyle…” demiş ve Sicilya’dan çizmenin burnuna oradan da yukarıya doğru tura başlamıştık.

Tur demişken gelin birinci haftanın kısa bir özetini yapalım.

Toplamda 22 takımdan 176 sporcunun katıldığı Turun ilk üç etabı

Macaristan’da gerçekleşti. Açılış etabını, Alpecin – Fenix’ten Hollandalı Mathiue Van Der Poel kazandı. Avustralyalı Caleb Ewan’ın finiş öncei son virajda kazaya karışıp podyuma girme şansını kaybetmesi günün olayıydı.

Bireysel zamana karşı koşulan ikinci etabı, genel klasman favorilerinden, İngiliz Simon Yates kazandı.

Üçüncü etap tam bir sprint finişe sahne oldu. Bu etapta finiş çizgisini ilk geçen efsane sprinter İngiliz Mark Cavendish oldu. 36 Yaşındaki tecrübeli sprinter böylece kariyerindeki 16. İtalya Bisiklet Turu galibiyetine ulaşış oldu.

Sicilya’da gerçekleşen 4. Ve 5. Etaplar sırasıyla Alman Lennard Kamna ve Fransız Arnaud Demare tarafından kazanıldı.

  1. Etabı fotofiniş belirledi ve sonuçta Demare etabın kazananı ilan edildi. Böylece Demare üst üste iki etap alarak, birden fazla etap kazanan ilk yarışçı oldu.

7.Tur Hollandalı bisikletçi Koen Bouwman’ın oldu. Bouwman ayrıca tırmanış klasmanında da puanları toplayarak Dağların Kralı ( mavi mayo) sahibi oldu.

Kaçış grubuna girerek takım arkadaşı Hans Vanhoucke’nin yardımıyla ve son metrelerde yaptığı atakla 8. Turu önde bitiren Belçikalı Thomas de Gendt on yıl aradan sonra bir kez daha Giro’da etap kazanmanın mutluluğunu yaşadı.

 

 

Bu gün 15 Mmayıs 2022 Pazar itibariyle 191 kilometrelik İsernia – Blockhaus etabında pedal çevrilecek. Zorlu tırmanış bölümleri içeren etap Blockhaus zirve finişiyle sonlanacak.

Dokuzuncu Tura gelindiğinde sıralama şöyle; Birinci sırada İspanyol Juan Pedro Lopez var. Onu 00,38 saniye geriden Lennard Kamna izliyor. 3.sırada Rein Taaramae 58 saniye geride. 4. Sırayı Guillaume Martin, 5.sırayıysa Simon P.Yates almakta. Şu anki mayo sahipleriyse; Pembe mayo Perez, Sıklamen mayo Demare, mavi mayo Bouwman ve beyaz mayo da yine Perez’de bulunuyor.

**

Bu özetten sonra gelelim İtalyan şarap ve lezzet dünyasına.

Sicilya’da bıraktığımız bu turu 7. Etabın geçtiği bölgenin özellikleriyle devam ettirelim. Diamante biberiyle ünlü yerleşim. Bizim için İsot neyse onlar içinde “Diavolicchio Diamante” o. Cosenza’nın Tiren sahilinde yetiştirilen yazın örgü şeklinde tüm meyve ve sebze dükkanlarında ve restorantlarında sergilenen acı biberden söz ediyoruz. Valabria’da peperoncino anlamına gelen Diavollicchio’nungenel adına Cosenza’nın Tiren sahilinin merkezinde Akademi ve Peperoncino Festivali ile ünlü kasaba olan Diamante’nin adını eklemişler. Deniz ürünleri ve acı biberin mükemmel uyumuyla “La Raganella” tadılması gereken lezzetlerdendir.

 

Diamante aynı zamanda şarap ve likör geleneğiyle de kendinden söz ettirir.

Tarihçi Lancerio Sante’nin “altın gibi sarı ve çok güzel kokulu” sözleriyle tanımladığı “Addrica” adlı üzümden üretilen şarapları tatmaya değer.

Ayrıca bu yıl Temmuz-Ağustos aylarında 13.sü yapılacak “Calici Sotto le Stelle Festivali’ne yolunuz düşerse bir uğrayın derim.

Öte yandan dün gerçekleştirilen Napoli etabına katılanlar öyle sanıyorum ki 19 YY’ın sonlarında ilk olarak Kraliçe Savoy’lu Margherita’nın onuruna hazırlanmış, domatesli, fesleğenli ve mozzarellalı Margherita pizzanın tadına bakmışlardır.

 

Bugünkü İsernia etabının başlangıç noktası olan İsernia’nın bugünlerde poüleri 15 yıl önce yeniden keşfedilen “Tintilia –  Molise” üzümüdür. Şaraplara gelince hemen ilk sırada sayabileceğimiz; Pentro di İsernia, Falanghina, Trebbiano ve Montepulcianodur.

Ayrıca Apeninlerin bin metre üzeri bölgelerinde yetişen endemik bir bitkiden elde edilen “Genziana” likörü de tatmaya değer bir İsernia ürünüdür.

 

10.etap Pescara başlangıçlı etaptır. 2012 Yılında İtalya’nın en iyi şarabı bu bölgeden Cerasuolo olmuştur.

Ancak Pescara deyince akla şaraptan çok ünlü Centere Toro likörleri gelir.

Centerba; İtalyan eczacı Beniamino Toro 1817’de ki reçetesine atıfla “yüz bitki” anlamına gelen bir isimdir.Abruzzo dağlarından toplanan otların ve doğu baharatlarının maserasyonundan elde edilen bu likör yüksek alkol içeriğine (%70) sahiptir.

 

11.Etap 18 Mayıs Çarşamba günü start alacak Santarcangelo di Romagna başlangıçlı etap.

Tahmini 16.yüzyılda kasabanın Fransiskaen rahipleri seçkin bir konuklarına ziyafet verir. Mahzenlerindeki en iyi kırmızı şarabı sunarlar. Konuk bu mğkemmel şarabın adını sorar. Bir anlık kararsızlıktan sonra bir keşiş ayağa kalkıp şarabın yoğun kırmızı rengini ve eski Santarcangelo’nun bulunduğu Jüpiter Tepesi’ni düşünerek “Sangue di  Giove  yani  Jüpiter’in Kanı” diye bağırdı.

Bugünkü adıyla Sangiovese’nin ataları ( DNA profili çıkartılarak) Ciliegiolo ve Calabrese Montenuovo olduğu öne sürülmektedir. Yine bugün için en az dört Sangiovese klonu bulunmakta olup Brunello bunlardan biridir. Genç Sangioveseler daha meyvemsi olup yaşlandıkça meşe ve topraksı tatlara dönüşür.

 

Geldik 12. Etaba; Parma-Genova Etabı.

Bu etabın başlangıç noktası olan Parma, Aralık 2015’te UNESCO tarafından  Yaratıcı Gastronomi Kenti olarak seçildi. Parma bu unvanı alan ilk İtalyan kenti oldu aynı zamanda. Parma  ve Baganza nehirlerinin vadilerindeki asma kütükleriyle kaplı tepeler, karakteristik şaraplara dönüştürülen kaliteli ve aroma dolu üzüm çeşitlerine ev sahipliği yapmaktadırlar. Bunlardan “vini colli di Parma” 1982 DOC satatüsüne girdi. Rengi saman sarısı olup tadı yoğun aromalara sahiptir. Diğer yandan Lambrusco ve Trebbiano, çoğunlukla ovalarda yetiştirilirken tepelerde Barbera ve Malvasia üzümleri yaygındır. Ayrıca üretim portföyünde; Pinot Nero, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Chardonnay, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon ve Lambrusco Maestri de yer alır.

 

  1. Etap, 150 km.lik Sanremo – Cuneo etabı bizi bir başka şarap dünyasına götürür.

Burada peynirsiz pizza diyebileceğimiz adını sardalyanın eski bir tarifinden alan Sardenaira’dan tatmadan geçmek olmaz. Sanremo kentinde, tuzlu hamsi, yerel zeytin, sarımsak, karanfil ve kapari ile süslenmiş bir Sandedenaira kimse hayır diyemez. Ayrıca atıturmalık fügassa ve buharda pişirilmiş farinata…

Şaraplara gelince, Rossese di dolceacqua DOC  statüüne girmiş ilk Ligurya şarabıdır. Bir rivayete göre Napolyon Bonapart’ın favorisiydi.

Yakut kırmızısı rengi ve  yoğun aroması ile zeytinli ve çam fıstıklı tavşan yahnisine mükemmel uyum sağladığı söylenir. Ayrıca karakterstik kırmızılar arasında İmperia yakınlarındaki bir vadideki üzümlerden üretilen Ormeasco’ya da yer vermek gerekir. Öte yandan Pigato ve Vermentino beyaz severlerin favorilerindendir. Pigato ismini olgun üzümlerde görülen kahverengi noktalara atıfla yerel dilde ‘benekli’ anlamına gelen “Pigau” sözcüğünden almıştır.

 

Vee 21 Mayıs Cumartesi 14.Etap. 147 kmlik Santena- Torino etabı. Belki de yarışın kırılma noktalarından biri… Bu haftanın  yazısını bu kuşkonmaz kentinde noktalayıp haftaya diğer etaplarda ve şarap tatlarında buluşmak üzere, esenlikler…

 

Kemal Ulusaler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Check Also

GRİO D’İTALİA BİSİKLET TURU İLE İTALYAN ŞARAP DÜNYASINA SEYAHAT 3.HAFTA

Kemal ulusaler….22 Mayıs 2022 Pazar Tekrar merhaba. Grio D’İtalia’da 3. haftadayız. Geçen hafta olduğu gibi …